Veel fotografen zijn mij al voor geweest met het uitleggen wat onze werkzaamheden precies inhouden en waarom wij zelf graag bepaalde keuzes willen maken. Maar ik wil er zelf ook graag de tijd voornemen om stap voor stap door te nemen hoe een fotograaf over het algemeen te werk gaat. Met kleine nuances in de workflow daar gelaten, omdat iedereen natuurlijk zijn eigen werkwijze heeft. De basis blijft in principe hetzelfde. Vandaag deel twee van het langverwachte vervolg.
Na het fotograferen komt het maken van een mooie selectie. Ik krijg nog regelmatig de vraag waarom er een selectie gemaakt wordt en waarom “we niet alle foto’s krijgen”. Het antwoord is heel simpel. Hoe goed ik mijn vak ook versta, niet alle foto’s zijn gelukt. Sommige zijn onscherp, ligt de scherpte net niet op de juiste plek, trekt iemand een vreemd hoofd of ongemakkelijke pose of zijn er een aantal foto’s die te veel op elkaar lijken. Je wilt voor de allerbeste gaan. Want aan drie dezelfde foto’s heb je niet zo veel. Kortom, je krijgt van mij alleen de allerbeste foto’s die er geschoten zijn. Aan de bakker vraag je ten slotte ook niet naar zijn mislukte broodjes.
Ik ben nog van het rolletjes tijdperk en het fijne aan dat tijdperk was dat er altijd tijd zat tussen de shoot en het bekijken van de foto’s. Namelijk het ontwikkelen. Deze tijd zorgde ervoor dat je weer met een frisse blik naar de foto’s kon kijken, om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. En dit is precies wat ik nu ook nog doe. Na een shoot laat ik de foto’s circa een week liggen, voordat ik ze inlaad op mijn computer. Het inladen is niet iets wat je 1, 2, 3 doet. Ik werk namelijk op het zogenaamde RAW formaat. Dat zijn data bestanden van ruim 15 tot 20 MB en hebben speciale software nodig om de foto te kunnen zien. Ik maak gebruik van Adobe Lightroom.
Er wordt nog regelmatig gevraagd of het mogelijk is om alle RAW bestanden te ontvangen en ook hier geldt dat men niet alle foto’s krijgt. Ik geef alleen de beste aan je omdat mijn naam hieraan verbonden is. Andere redenen zijn dat de RAW bestanden mijn intellectueel eigendom zijn en ik dus het recht en controle behoud over wat er met die bestanden gaat gebeuren. En dat je met RAW bestanden niet echt uit de voeten kan als je niet weet hoe dat moet. Ik wil natuurlijk niet dat ze anders worden nabewerkt dan wat ik voor ogen had. Dit is mijn creatief proces, vrijheid en expertise die ik wil waarborgen.
RAW bestanden zijn het digitale negatiefje. In grote lijnen zijn de foto’s goed belicht en is de techniek tijdens het maken van de foto op een juiste manier toegepast. Toch zijn de foto’s nog niet af. Het echte werk begint in de “donkere kamer”, bij mij is dat dus Adobe Lightroom. In de nabewerking wordt gekeken naar meer contrast, lichte delen wat donkerder maken en donkere delen wat lichter (doordrukken/tegenhouden zoals in de DoKa), kleurgebruik en als laatste het “sausje” wat past bij mijn fotografie en die je terug kunt vinden in mijn portfolio.
Al met al zou je als regel kunnen hanteren dat je aan 1 uur shooten, circa 1 tot 1,5 uur kwijt bent aan selecteren en nabewerken. Dat betekend dat ik bij grote shoots, zoals bruidsreportages van 10 uur, ook achter de schermen nog eens 10 uur bezig ben om alles zorgvuldig in orde te maken. Dat is dus best wel een groot en belangrijk deel van heel het fotografieproces.
Tot slot wil ik in mijn volgende en laatste blog over het werkproces wat meer vertellen over de aanlevering van de foto’s en waarom er bepaalde voorwaarden aan het gebruik van de foto’s zitten.